hmi چیست؟ (آشنایی با مهمترین کاربردهای اچ ام آی)

hmi delta

آیا می دانید hmi چیست؟ چه کاربردی دارد؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت یک رابط گرافیکی (مانیتور LCD) بین انسان و ماشین است که برای مانیتورینگ و کنترل سیستم ها در دستگاه های صنعتی مثل PLC و اینورتر استفاده می‌شود. hmi از یک نرم افزار برای قرار دادن اطلاعات عملکردی استفاده می کند و از اپراتور دستورات کنترلی را دریافت و اطلاعات را به صورت گرافیکی نمایش می دهد. یکی از برترین تجهیزات نمایشگر صنعتی، hmi دلتا است که جز محصولات قیمت مناسب و با کیفیت شرکت دلتا می باشد.

hmi چیست؟

hmi یک نوع نمایشگر صنعتی هستند که می‌تواند با بقیه تجهیزات کنترلی، ارتباط برقرار کرده و تبادل اطلاعات را انجام دهد. شما در هر نقطه جهان باشید می‌توانید به اطلاعات سیستم کنترل خود دسترسی داشته باشید. واحد رابط انسان و ماشین یا HMI، یک دستگاه یا رابط گرافیکی است که ارتباط بین انسان و سیستم‌های اتوماسیونی مانند PLC را فراهم می‌کند. این دستگاه به کاربران امکان می‌دهد با استفاده از صفحه نمایش و واسط کاربری گرافیکی، فرآیندها و عملیات صنعتی را مشاهده، کنترل و مدیریت کنند.

HMI می‌تواند دارای امکانات متنوعی از جمله نمایش داده‌ها، وضعیت سیستم، ورودی و خروجی‌ها، کنترل تجهیزات و گزارش‌های عملکرد باشد. این ابزارها برای انواع صنایع از تولید و ماشین‌آلات تا سیستم‌های اتوماسیونی مورد استفاده قرار می‌گیرند، تا کاربران بتوانند به راحتی با سیستم‌ها ارتباط برقرار کرده و فرآیندها را کنترل کنند.

آشنایی با 7 کاربرد مهم hmi

hmi در اتوماسیون صنعتی

اچ ام آی به دلیل قابلیت نمایش داده‌ها و امکان نظارت بر عملکرد سیستم، کاربردهای فراوانی در صنعت دارد که می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. نمایش داده ها به صورت گرافیکی
  2. مانیتورینگ و نظارت بر ورودی و خروجی دستگاه
  3. پیگیری زمان تولید و قابل ردیابی کردن اطلاعات
  4. انعطاف پذیری و تغییر برنامه نوشته شده
  5. یکپارجه سازی ادوات کنترلی
  6. سرعت و سادگی استفاده از hmi
  7. استفاده در صنایع دارویی، اتومبیل سازی، تجهیزات برق خانگی

 مزیت های اچ ام آی چیست؟

از مزایای مهم و تاثیرگذار انتخاب hmi به عنوان یک سیستم نظارتی گرافیکی در تجهیزات اتوماسیون صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دارای صفحه لمسی و LCD
  • دارای پورت USB برای دریافت و ارسال برنامه‌ها
  • قابلیت اتصال به اینورتر، PLC و هر وسیله دارای پورت RS-485
  • قابلیت نمایش اطلاعات به صورت نمودار و منحنی
  • ارتباط سریال از طریق دو پورت به صورت همزمان

معرفی مدل های مختلف اچ ام آی

انواع hmi را از لحاظ ظاهری می‌توان به دو دسته تقسیم کرد:

hmi تاچ (لمسی)

اچ ام آی لمسی

معمولا کاربران امروزی استفاده از مانیتوری را ترجیح می دهند که قابلیت لمسی داشته و نیاز به فشردن دکمه ندارد. سایزهای صفحه لمسی از 2.2 تا 21.5 اینچ تغییر می کند. صفحه نمایش های بزرگتر، از رزولوشن بالاتری برخوردار هستند.

Hmi کیبوردی (اچ ام آی صفحه کلیددار)

این نوع hmi به غیر از صفحه نمایش، دارای صفحه کلید هم هستند که از آن برای کنترل سیستم استفاده می کنند. کلیدها به صورت فشاری یا LED دار می باشد و معمولا هر چه سایز اچ ام آی بزرگتر باشد، کلیدهای بیشتری خواهد داشت.

ارتباط بین plc و hmi چیست؟

plc و hmi در کنار هم

آیا میدانید فرق بین hmi و plc در اتوماسیون صنعتی چیست؟ سیستم‌های کنترلی امروزی، در جهت کنترل بسیاری از تجهیزات مانند موتورها، دریچه ها و پمپ‌ها از PLC استفاده می‌کنند. اچ ام آی (HMI) وسیله ارتباطی بین کاربر و PLC می‌باشد. با نوشتن برنامه برای اچ ام آی، یک رابط گرافیکی در هر صفحه ایجاد می شود که امکان دریافت و ارسال دستورات به PLC را ببرای کاربر ایجاد می کند. تمامی موارد ایجاد شده مانند اعلام وضعیت و نمایش آلارم و … به یک آدرس در PLC لینک می‌شود.

HMI امکانات گسترده‌ای را برای کاربران فراهم می‌کند، از جمله نمایش داده‌ها به صورت گرافیکی و متنی، دریافت دستورات از کاربران، نمایش وضعیت عملکرد و کنترل تجهیزات صنعتی. این ارتباط دوطرفه بین HMI و PLC به کاربر اجازه می‌دهد تا از طریق صفحه نمایش HMI دستورات مورد نیاز خود را به PLC منتقل کند و از طرف دیگر اطلاعات وضعیت و خروجی‌های  PLC  را دریافت کند.

به کمک HMI، کاربران می‌توانند با کارکرد PLC آشنا شوند، عملکرد آن را مشاهده کرده و به‌طور مستقیم دستورات خود را برای کنترل و مدیریت فرآیندها ارسال کنند. این ارتباط اساسی در صنایع مختلف از تولید گرفته تا خطوط تولید و سیستم‌های کنترلی پیچیده به کار می‌رود، به‌طوری که کاربران بتوانند به‌راحتی و کارآمدی با سیستم‌های PLC ارتباط برقرار کنند و فرآیندها را مدیریت کنند.

تفاوت بین scada و hmi چیست؟

این دو سیستم در ظاهر شباهت زیادی دارند اما هر کدام قابلیت و عملکرد متفاوتی دارد. سیستم های hmi و scada به ترتیب برای نمایش داده های خاص و جمع آوری استفاده می شوند. اسکادا و اچ ام آی در اتوماسیون صنعتی نقش بزرگی در کنار PLC ها ایفا می کنند. اچ ام آی به صورت گرافیکی یا بصری استفاده می شود که باعث درک بهتر و نظارت کارآمدتری می گردد. در سیستم های scada ظرفیت بسیار زیادی از اطلاعات را جمع آوری و ثبت می کنند و بر روی عملیات سیستم کنترل تمرکز دارند.

چرا از hmi به جای کامپیوتر استفاده می کنند؟

از دلایل اصلی استفاده از اچ ام آی به جای کامپیوتر، می توان به بدون اشتباه بودن آن اشاره کرد. در نرم افزارهای کامپیوتر، امکان ویروسی شدن و آسیب پذیری بالاست. همین امر باعث می‌شود که فرمان اشتباه ایجاد کرده و خسارت های مالی و حتی انسانی به وجود آورد. hmi این قابلیت را دارد که با تجهیزات مختلف، حتی تا 255 دستگاه ارتباط برقرار کند. اما سیستم های نرم افزاری کامپیوتر در ارتباط با تعداد دستگاه زیاد، حتما دچار مشکل خواهند شد.

نسل‌های جدید hmi چیست؟

hmi های امروزی و مدرن می تواند با هر نوع سیستم تولیدی ارتباط برقرار کند. این نکته حائز اهمیت است که بر اساس نوع کاربرد، ویژگی های دستگاه تغییر خواهد کرد. از ویژگی های بارز می توان به اندازه دستگاه، رابط کاربری و … اشاره کرد. در نسل های جدید تکنولوژی لمسی، ارتباط کاربری بین انسان و ماشین به صورت گرافیکی ساده شده است.

برندهای مشهور hmi

شرکت های معروف زیادی دست به ساخت اچ ام آی به صورت تخصصی زدند، از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دلتا (DELTA)
  • زیمنس (SIEMENS)
  • توشیبا (TOSHIBA)
  • ویگور (VIGOR)
  • فوجی (FUJI)
  • امرون (OMRON)

خلاصه مطالب

در پاسخ به سوال hmi چیست، می توان به طور مختصر گفت که یک رابط کاربری ساده گرافیکی به شکل مانیتور، بین ماشین و انسان است. کاربرد مهم این دستگاه، کنترل بصری سیستم ها و نظارت بر ورودی و خروجی اطلاعات می باشد. اچ ام آی معمولا در صنایع خودروسازی، دارویی، غذایی، بسته بندی و تجهیزات برق خانگی استفاده می شود. در صورت هرگونه سوال یا ابهام در قسمت نظرات، سوالات خود را از کارشناسان زاگرس کنترل بپرسید.

سوالات متداول

ارتباط بین plc و hmi چیست؟

hmi رابط بین کاربر و plc است. با اچ ام آی یک رابط گرافیکی ایجاد می شود که کاربر امکان دریافت و ارسال دستورات به plc را دارد.

اچ ام آی چه کاربردهایی دارد؟

از کارایی های مهم hmi می توان به نمایش گرافیکی داده ها، مانیتورینگ و نظارت بر ورودی و خروجی دستگاه، پیگیری زمان تولید و قابلیت ردیابی اطلاعات اشاره کرد.

golnoosh
ارسال دیدگاه