نقش plc در اتوماسیون صنعتی

plc در اتوماسیون صنعتی

آیا می‌دانید تجهیزات صنعتی در کارخانه‌های مختلف چگونه کنترل می‌شوند؟ آیا فکر می‌کنید هنوز هم از رله، کنداکتور و تایمر برای کنترل آن‌ها استفاده می‌شود؟ خیر، امروزه از کامپیوترهای صنعتی plc برای کنترل تجهیزات در کارخانه‌ها استفاده می‌شود. حال نقش plc در اتوماسیون صنعتی چیست؟

این سیستم‌ها جایگزین ترانزیستورها، رله و کانترهای قدیمی شده‌اند. دست کاربر برای برنامه‌ریزی و اجرای عملیات مختلف با plc بازتر است. این کامپیوترها ارتباطی میان سخت‌افزار موجود در کارخانجات و نرم‌افزارهای عملیاتی ایجاد می‌کنند. در این مطلب نقش plc در اتوماسیون صنعتی را با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار خواهیم داد.

 

مطالعه مقاله PLC چیست؟

 

اجزای اصلی در اتوماسیون صنعتی

اگر بخواهیم تمام تجهیزات صنعتی را با استفاده از plc ‌ها به صورت اتوماسیون درآوریم باید اجزای اصلی آن را گردآوری کنیم. هر اتوماسیون صنعتی از سه جز اصلی تشکیل شده است که عبارت‌اند از:

  • ورودی: تمام اطلاعات به دست آمده از میکروسوئیچ‌ها، سنسورها و کلیدهای مختلف به عنوان اطلاعات اولیه به اتوماسیون صنعتی وارد می‌شوند.
  • روند کنترل: اتوماسیون صنعتی با استفاده از دستوراتی که به آن داده شده است انواع رله‌ها، تایمر، شمارنده و خروجی‌ها را کنترل می‌کند تا عملکرد موردنظر با دقت و سرعت بسیار زیادی انجام شود.
  • خروجی: معمولاً اطلاعاتی که از اتوماسیون صنعتی خارج می‌شود به موتورها، نمایشگرها و HMI ارسال می‌گردد. در این صورت امکان مدیریت این اطلاعات نیز وجود دارد.

 

plc دلتا

 

 

کنترلر PLC چیست؟

به هر قطعه‌ای که به صورت منطقی سیستم صنعتی را کنترل می‌کند، plc گفته می‌شود. امکان برنامه‌ریزی در Programmable Logic Controller نیز وجود دارد. این قطعه که با نام کامپیوترهای صنعتی نیز شناخته می‌شود متشکل از یک سیستم رایآن‌های یا یک ریزپردازنده است که اطلاعاتی را به عنوان ورودی دریافت می‌کند. سپس با توجه به برنامه‌هایی که در آن وجود دارد، آن‌ها را پردازش کرده و دستورالعمل مناسب را به عنوان خروجی ارسال می‌کند.

پی‌ال‌سی‌ها سیستم‌های مختلف را از نظر منطقی کنترل می‌کنند و این کنترل نیز در یک برنامه از طرف کاربر تعریف شده است. این قطعه به کاربران اجازه می‌دهد تا تجهیزات مختلف در خطوط تولید گوناگون را کنترل کرده و نظارت کافی بر روی آن‌ها داشته باشند. با استفاده از plc ‌ها می‌توان دقت و سرعت تجهیزات صنعتی را افزایش داد.

کامپیوترهای plc جایگاه ویژه‌ای در صنایع مختلف در سرتاسر دنیا دارند. بسیاری از مهندسان آن‌ها را برنامه‌ریزی و طراحی کرده و تکنسین‌های برق نیز از آن‌ها محافظت می‌کنند. در صورتی که این قطعه در خطوط تولید استفاده شود، کیفیت تولید افزایش پیدا کرده و نظارت کافی بر روی آن وجود دارد. همان‌طور که می‌بینید نقش plc در اتوماسیون صنعتی غیرقابل‌انکار است.

 

پی‌ال‌سی چگونه ابداع شد؟

قبل از پرداختن به نقش plc در اتوماسیون صنعتی ابتدا ببینیم پی ال سی چطور ابداع شد. همان‌طور که به آن اشاره کردیم قبل از ظهور plc ‌ها از رله‌ها برای کنترل ماشین‌های صنعتی استفاده می‌شد. استفاده از این قطعه معایب بسیار زیادی را به همراه داشت که در ادامه برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

 

  • رله‌ها فضای بسیار بزرگی را اشغال کرده و بسیار دست‌وپاگیر بودند.
  • سیم‌کشی انجام شده در رله‌ها ترتیب خاصی داشت و هر کسی از پس نصب یا عیب‌یابی آن بر نمی‌آمد.
  • عمر قطعات رله بسیار کوتاه بود و به سرعت مستهلک می‌شدند.
  • فرایند نگهداری، جایگزین کردن یا عیب‌یابی این قطعات بسیار سخت و دشوار بود.

به همین دلیل مهندسین به فکر طراحی قطعه جدیدی افتادند که اتوماسیون صنعتی را اداره کند. در سال ۱۹۶۰ اولین plc در دنیا ابداع شده و در صنعت مورد استفاده قرار گرفت.

 

Plcها چگونه کار می‌کنند؟

این کامپیوترهای صنعتی اطلاعات را از سنسورها و دستگاه‌های بسیار زیادی جمع‌آوری کرده و سپس آن‌ها را پردازش می‌کنند. روند پردازش پیش‌تر توسط کاربر به عنوان یک برنامه برای plc تعریف شده است. پس از آن نتیجه را به عنوان یک خروجی به دستگاه‌های مختلف ارسال می‌نماید.

از این کامپیوترها فقط برای پردازش اطلاعات استفاده نمی‌شود و گاهی نیز با استفاده از آن‌ها اطلاعات موردنیاز ثبت می‌گردد. به طور مثال می‌توان عملکرد دستگاه‌های مختلف یا سیستم‌عامل‌های صنعتی را کنترل و تعریف کرد. همچنین امکان شروع یا پایان دادن پردازش به صورت اتوماتیک نیز وجود دارد.

بسیاری از هشداردهنده‌هایی که در صورت بروز مشکل فعال می‌شوند از plc ‌های مخصوصی دستور می‌گیرند. این کنترلر قابل‌برنامه‌ریزی بوده و می‌توان آن را با هر هدفی به کار گرفت. روند کار در plc ‌ها به صورت زیر انجام می‌شود:

plc دلتا

 

دریافت ورودی و ارسال خروجی (I/O)

عملکرد سیستم اتوماسیون صنعتی بدین گونه است که ابتدا ورودی توسط دستگاه‌های متصل اندازه‌گیری و به plc تحویل داده می‌شود. plc آن‌ها را ذخیره یا پردازش می‌کند و پاسخ مناسب را به ماژول‌های خروجی ارسال می‌نماید. پس می‌توان گفت plc واسطه‌ای میان ماژول‌های ورودی و خروجی است.

این قطعه صنعتی نتایج را بر اساس برنامه‌ریزی موجود در خود تولید می‌کند. ممکن است ورودی‌ها به صورت آنالوگ یا دیجیتال باشند و از وسایلی مانند سنسورها، وسایل اندازه‌گیری و سوئیچ‌ها به plc ارسال شوند. پاسخ خروجی هم معمولاً به چراغ‌ها، رله‌ها، دریچه‌ها یا درایوها ارسال می‌گردد. کاربران معمولاً ورودی‌ها و خروجی‌های مختلف را امتحان کرده و سپس به برنامه‌ریزی مناسبی می‌رسند.

 

وسایل ارتباطی

پی‌ال‌سی‌ها تنها به ماژول‌های ورودی و خروجی متصل نیستند. ممکن است به سایر سیستم‌ها نیز اطلاعاتی را ارسال نمایند. به طور مثال plc می‌تواند اطلاعات پردازش شده را به سیستم‌های کنترل و نظارت داده ارسال کرده یا در مانیتورهای مختلفی به نمایش بگذارد. این کامپیوترهای صنعتی معمولاً طیف بسیار گسترده‌ای از پروتکل‌های ارتباطی را مورد پوشش قرار می‌دهند و به وسیله آن‌ها با دیگر تجهیزات صنعتی ارتباط برقرار می‌کنند.

 

ارتباط بین انسان و ماشین

معمولاً کاربران در زمان استفاده از plc از یک که واسط مناسب میان انسان و ماشین یا همان hmi نیز استفاده می‌کنند. این وسیله کاربردی می‌تواند یک صفحه‌نمایش ساده یا صفحه‌کلید باشد. شما می‌توانید به محض ورود اطلاعات به plc، زمان اجرای آن را تغییر داده یا خروجی را برنامه‌ریزی کنید.

 

آشنایی با انواع PLC

 

چه نقشی plc در اتوماسیون صنعتی دارند؟

حتماً شما هم تاکنون متوجه شده‌اید که plc ‌ها قلب اتوماسیون صنعتی هستند که بدون آن‌ها امکان انجام کارهای مختلف با استفاده از این سیستم‌ها وجود ندارد. این پی‌ال‌سی است که اطلاعات را از ورودی‌های مختلف دریافت کرده و قسمتی از آن را ذخیره می‌کند. حال از اهمیت نقش plc در اتوماسیون صنعتی مطلع شدید؟

همچنین با پردازش این اطلاعات، خروجی مناسب را نیز به ماشین‌های صنعتی صادر می‌کند. پس این نوع کامپیوترها هستند که عملکرد تجهیزات صنعتی را تعیین می‌نمایند. عملکرد تمام دستگاه‌هایی که به plc متصل هستند با استفاده از این قطعه کنترل و نظارت می‌شوند.

از آنجایی که plc ‌ها قابلیت برنامه‌ریزی دارند می‌توان از آن‌ها در سیستم‌های مختلف اتوماسیون استفاده کرد. کافی است تا برنامه تعریف شده برای آن را تغییر داده و آن را در مکانی دیگر نصب نمود. با وجود اینکه برندهای مختلفی به تولید plc می‌پردازند اما ما به شما برند شناخته شده دلتا را معرفی می‌کنیم.

پی‌ال‌سی دلتا یکی از باکیفیت‌ترین و کاربردی‌ترین کامپیوترهای صنعتی موجود در بازار است که به سادگی می‌توانید آن را با کیفیت اورجینال خریداری کرده و در مکان موردنظر خود نصب کنید. در برخی از plc ‌های دلتا صفحه‌نمایش نیز وجود دارد که جای hmi را برای شما پر می‌کند. شما با مشاهده اطلاعات موردنظر بر روی این نمایشگرها می‌توانید برنامه‌ریزی یا روند کنترل تجهیزات صنعتی را تغییر دهید.

 

سخن آخر

در این مقاله تمام آنچه که باید در مورد نقش plc در اتوماسیون صنعتی بدانید را برای شما توضیح دادیم. همان‌طور که متوجه شده‌اید اتوماسیون‌های صنعتی بدون plc ‌ها عملکرد مناسبی نداشته و نمی‌توانند کارایی خوبی داشته باشند. به همین دلیل به plc قلب اتوماسیون صنعتی گفته می‌شود.

نقش این قطعه در کارخانجات تولیدی انکارناپذیر است و می‌توان آن را برای مقاصد مختلف برنامه‌ریزی نمود. اگر شما هم می‌خواهید پی‌ال‌سی‌های مرغوب برند دلتا را به صورت اورجینال خریداری کنید، ما در مجموعه زاگرس کنترل انواع plcهای صنعتی را با مشخصات مختلف به شما عزیزان عرضه کرده‌ایم. برای مشاهده این محصولات و مقایسه آن‌ها با یکدیگر به قسمت محصولات مراجعه کنید.

golnoosh
ارسال دیدگاه